Biografi

Född i en musikalisk familj där pappa Anders dessutom var revymakare och mamma Britta och syster Rosita hans ”primadonnor” fick Björn tidigt ett stort intresse för musik och underhållning. Förutom att uppträda i pappas revyer spelade han trumpet i Vansbro gossmusikkår och satte som tolvåring upp egna shower under namnet Rock-Nalle.

slamcreepers_biografiEfter realexamen 1963 satsade han allt på popbandet Slam Creepers’ och 1966 vann de Sveriges Radios Popbandstävling och började spela in skivor och turnéra, först i Sverige men så småningom i hela Norden och även i England.

1969 splittrades gruppen och Björn fortsatte solo med turnéer, krog- och TVshower, ibland ihop med andra artister som Eva Rydberg, Lasse Kühler, Charlie Norman m fl. Han satte ihop tillfälliga pop- och rockgrupper med musikanter som Janne Schaffer, Mike Watson och Claes af Geijerstam.

1972 bildade han så gruppen Blåblus (som fick namnet efter Björns första platta med Bengt Palmers som producent) och framgångarna kom slag i slag och kröntes så småningom med att ”Hooked on a feeling” blev No 1 på USA:s hitlista 6 april 1974.

Björn lämnade Blåblus 1976 men fortsatte samarbetet med Bengt och skrev och spelade in flera plattor under åren fram till 1979, plattor som innehöll låtar som ”Michelangelo”, ”Krama dej”, ”Härligt, Härligt”, ”I mörkret med dej”. 1979 ville Björn ha ett fast band igen och satte ihop gruppen ”Zkiffz!” tillsammans med Mike Watson, Lasse Wellander, Chino Mariano och Peter Milefors. (Denne ’Milan’ jobbar med Björn än i denna dag, alltså 25 år senare!

De hann med en platta, men sedan lockades Björn av en bredare sorts underhållning och gav sig i kast med att skriva och sätta upp en musikal, ”SPÖK!”. Även detta tillsammans med Bengt Palmers, och dessutom sångtextförfattaren Bosse Carlgren, som tidigare skrivit mycket för Björn. Spökhistorien blev mycket framgångrik och gick två år på Maximteatern i Stockholm.

Den succén gjorde att Björn och Bengt fick förfrågan från SF om ett filmmanus. Resultatet blev filmen ”Strul” som spelades in 1987 och blev ytterligare en framgång med långt över en miljon besökare.

Samtidigt hade Björn gjort verklighet av en gammal dröm: att samla artist- och musikervänner till några veckors spelande och semestrande på Öland.Det blev ”Badrock”, som återkom varje sommar i sju hela år och mönstrade i stort sett hela Sveriges artistelit under dessa år.

Under samma tid hann Björn med att skriva och spela in ytterligare en film, ”Joker” (1990). Nittiotalet ägnades till största delen åt musical – ”I hetaste laget” (1992-95) på Cirkus i Stockholm och Guys and Dolls (1998-99) på Oscarsteatern.

skifs_bengt_Efter att inte ha spelat in en ny platta på tretton (13!) år tyckte Björn att det äntligen var dags.Han hade fått kontakt med låtskrivaren och producenten Douglas Carr och det resulterade i plattan ”Back on Track” som kom 2000 på EMI.

En konsertturné med samma namn följde, förlängdes och avslutades först 2002 med några veckor på Chinateatern i Stockholm.

Då hade Björn fedan hunnit med att göra en platta till, ”Ingen Annan”, producerad av Micke Nord Andersson, innehållande bl a ”Håll mitt hjärta”, som låg ofattbara 142 veckor på Svensktoppen.

Varje sommar åren 2000-03 samlade Björn och hans fru Pernilla ihop ett artistuppbåd till ett evenemang i Sälen i Dalarna, kallat ”Speldosa”. Med musik från folkvisa till rock och med inslag av humor blev det ett brett program som samlade stor publik varje år.

Arrangemanget fick dock läggas ner sommaren 2004 då Björn och Pernilla hade fullt upp med förberedelserna inför den höstens stora satsning, ”Björn Skifs Show ” på Cirkus. Den föreställningen gick för utsålda hus och flyttades följande vår till Eriksbergsteatern i Göteborg med samma lyckade resultat.

skifs_ung_scenPå sensommaren 2005 påbörjades inspelningen av CD:n ”DECENNIER – sånger från en annan tid”, med helsvenskt material från -30, -40, -50 och -60 talen. Plattan släpptes i november, toppade raskt försäljningslistan och sålde guld på bara en vecka. toppade raskt försäljningslistan och har till dags dato sålt över 100.000, vilket är dubbel platina

Dessutom fick Björn en Grammis för plattan. Dessa framgångar fick Björn att frångå sin princip att aldrig göra en ”2:a”, så hösten -06 släpptes uppföljaren ”Andra Decennier”, vilken också gick direkt till toppen på listan och har sålt platina.

Under 2007 har Björn gjort en mängd konserter runt om i landet tillsammans med en 20-mannaorkester under ledning av Hans Gardemar, samt en ny, efterlängtad rockig skiva i november.Våren 2008 var det dags för turnén ”Face 2 Face” med avslutning den 26 april på Cirkus i Stockholm.

Efter en välbehövlig time-out började Björn och hustru/regissör/koreograf Pernilla våren 2009 arbetet med en ny show som hade premiär på Cirkus den 29 jan 2010. Föreställningen blev en okronologisk resa genom 45 års musicerande med fräscha versioner av Björns större och mindre hits. Den togs emot med översvallande reaktioner av både kritiker och publik och gick för fulla hus ända fram till sommaren.

skifs_solbrillorDen 19/6 2010 sjöng Björn tillsammans med Agnes på kronprinsessan Victorias bröllop I Storkyrkan i Stockholm. Sången ”When you tell the world you’re mine” blev en gigantisk hit och låg etta på Svensktoppen i hela 35 veckor! På hösten drog Cirkusshowen ut på turné över hela Sverige och fick samma fantastiskt positiva respons. Föreställningen sågs av sammanlagt en kvarts miljon människor under ett och samma år och det hela avslutades med tre fantastiska kvällar på Globen i Stockholm.

Våren 2011 påbörjades arbetet med ett nytt album, ”Break the Spell”, där Björn återigen jobbade med Jörgen Elofsson (”When you tell the world you’re mine) som låtskrivare och producent. Medproducent och arrangör var Peter Nordahl och när plattan släpptes under hösten sålde den raskt guld.

Under samma höst skrevs och planerades den show som länge grott som idé hos Björn – ett samarbete med hans gamle vän Lennie Norman, och i februari 2012 sattes ”Lennie Skifs – Still Crazy” upp på Tyrol i Stockholm, återigen med Pernilla som regissör. Den gick en succéartad vår och hade därför nypremiär i september.

Vintern 2012-13 påbörjade Björn tillsammans med hustru Pernilla och Bengt Palmers slutfasen av ett mångårigt arbete med att ”modernisera” den gamla musikalsuccén SPÖK!. Man skrev ett nytt manus, ny dialog och några nya musiknummer och Fredagen den 13:e (!) september var det dags för premiär på Cirkus i Stockholm. SPÖK! regisserades förstås av Pernilla och gick för fulla hus hela hösten och sattes upp igen i mars 2014 på samma teater.

På våren 2014 föddes plötsligt lusten att åka på sommarturné, något som Björn inte gjort
på 15 år! Sagt och gjort – trots tidsbrist bokades diverse platser runt landet och en
show planerades och repades in. Premiären gick av stapeln i juli i Dalhalla. Det blev ett tjugotal föreställningar i strålande sommarväder och med överväldigande publiksiffror.

Efter bara några få veckors uppehåll började förberedeserna inför den stundande sejouren på Grand Hotel i Stockholm. Det blev en helt annan historia än sommarshowen som ju var en rockig historia. Trots årstiden (nov-dec) undvek man noga den traditionella julshowen.
Nej, här ville Björn göra en mera ’slick’ föreställning i smoking och med stor orkester med både kör, blås och stråkar, med möjligheten till stora musikaliska variationer.